Borstvoeding geven

Wij vinden het fijn om je te begeleiden bij het opstarten en geven van borstvoeding omdat wij als team zien hoeveel voordelen het geven van borstvoeding heeft. De eigenschappen van borstvoeding zijn zo groot en zo krachtig voor de pasgeboren baby.

Ons streven is om ouders hierin op een positieve manier te begeleiden, waarbij vooral respect voor jou als moeder voorop staat.

Je kunt rekenen op ons als team wanneer het gaat om deze begeleiding. Daarin staan wij samen sterk. Wanneer er bijvoorbeeld iets is waar wij tegen aanlopen bij het geven van de borstvoeding, of tegen andere (lichamelijke) problemen, kun je rekenen op de beste support. Wij geloven in de kracht van het werken als één team. En werken daarbij ook nauw samen met de verloskundige.

Kies je niet voor borstvoeding of lukt het niet?

Natuurlijk kun je ook voor kunstvoeding kiezen of kan het zo zijn dat het niet lukt om borstvoeding te geven. Ook dan zullen wij je hierin uiteraard de beste informatie geven die er beschikbaar is en je optimaal begeleiden.

De juiste techniek

Op een fijne manier borstvoeding geven, is ook een kwestie van de juiste techniek gebruiken. Wij leren je technieken om aan te leggen in de beste houding en om je baby op de goede manier vast te houden.

Je kunt rekenen op onze ervaring

Om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen, volgen wij jaarlijks scholing om op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten. Daarnaast hebben wij een jarenlange ervaring met het begeleiden van moeders bij het geven van borstvoeding. Verder werken wij nauw samen met een lactatiedeskundige. Wanneer er zich situaties voordoen die wij niet zelf kunnen oplossen, schakelen wij haar hulp in.

Vertrouw op je lichaam

Gelukkig weten wij uit ervaring dat jij aan het einde van de kraamweek het vertrouwen hebt om zelf je kind aan de borst te leggen en je kind hier verder in te begeleiden.

Ook na de kraamweek kun je bij ons terecht

Goed om te weten is dat je ook na de kraamweek bij ons terecht kunt met jouw vragen over borstvoeding.

Goed om te weten

Voor ons is het erg belangrijk dat jullie als ouders op grond van de juiste informatie en inschatting van onze professionele zorg, weloverwogen een keuze kunt maken die betrekking heeft op de toekomst van jullie kindje. Vandaar dat wij je graag informeren over wat je van ons kunt verwachten rondom het (gaan) geven van borstvoeding:

Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op de voeding van jullie kindje. Wij geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner een keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van de verschillende borstvoedingsorganisaties. Er zijn verschillende cursussen die uitgebreid uitleg geven over borstvoeding.

Direct na de geboorte ligt je baby lekker bloot tegen je aan. Wij zorgen voor rust, zodat jullie alle tijd hebben om te genieten van dit bijzondere eerste uur met elkaar. Ook als je niet hebt gekozen om borstvoeding te geven, is huid op huid contact van groot belang voor jou en jullie kindje.

Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als je baby ongestoord zijn gang kan gaan, zal er een grote kans zijn dat het de borst zelf vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Wij noemen dit ook wel “het gouden uur”. Als je je baby binnen één uur na de bevalling aanlegt, slaat het dit als het ware op in zijn/haar geheugen. Zo weet je baby de volgende keer vaak al goed hoe het weer aan de borst moet drinken.

Daarnaast heeft snel en frequent aanleggen nog meer voordelen. De baby krijgt direct het colostrum (eerste borstvoeding) binnen. Dit colostrum bevat veel anti-stoffen en heeft een laxerende werking waardoor je baby snel zijn darmen zal lozen. Met als voordeel dat hij/zij minder kans heeft om geel te worden. De baarmoeder zal door het drinken aan de borst goed kunnen samentrekken waardoor bloedverlies beperkt blijft en je minder kans op infectie hebt.

Je baby mag dag en nacht bij je blijven en wij geven uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan drinken aan de borst. Praktisch alle vrouwen kunnen in de loop van de tijd meer dan genoeg moedermelk produceren. Toch is iedere vrouw anders en gaat het misschien anders dan je in je omgeving hebt gehoord. Wij zullen per situatie je voorzien van goede en eerlijke adviezen. Wij hanteren de richtlijnen van veilig slapen. Deze zijn te vinden op www.veiligheid.nl.

De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. Meestal 8-12 uur per dag. Jouw baby is er nog niet klaar voor om hele lange blokken te slapen. Nachtvoedingen horen er echt bij de eerste weken. Wij zullen zorgen dat je tussendoor voldoende kunt rusten.

Bijvoeding is haast nooit nodig als je baby gezond en voldragen is en daarbij effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevat heel veel gezonde vetten en voedingstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van je baby. Daarnaast heeft je baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24-48 uur. Samen met jullie als ouders en met jullie verloskundige houden wij goed in de gaten of alles goed gaat met jullie baby. Zo nodig zullen wij je informeren als bijvoeding noodzakelijk mocht zijn.

Wij geven je uitleg welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Wel moeten je borsten vaak de eerste dagen even wennen. Goed aanleggen voorkomt een hoop ongemakken. Wij zorgen ervoor dat je in de loop van de kraamweek helemaal zelfstandig en zonder grote problemen je baby kan voeden. En dat je weet waarop je moet letten.

Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn en/of je baby nog goed in staat is om goed te drinken en wordt de zorg tijdelijk van ons overgenomen door het moeder en kindcentrum/ ziekenhuis. Ook daar is goede hulp rondom de borstvoeding aanwezig. Wij staan in goede contact met hen. Bij jullie thuiskomst zullen wij indien nodig contact met hen hebben voor aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen. Indien nodig kan er altijd een lactatiekundige geadviseerd worden. Wij hebben goede contacten met lactatiekundigen uit de regio.

Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. Het kan ook zijn dat ze minder vaak borstvoeding krijgen omdat ze voedingen missen of te moe zijn om te drinken. Ons advies is om daarom voorlopig liever geen fopspeen en ook nog geen fles te geven. Indien je baby toch bijvoeding nodig heeft doen we dit doormiddel van een cupje of vinger-voeden.

Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau en of de lactatiekundige. Wij geven je ook informatie over de verschillende borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en getraind zijn om allerlei vragen kunnen beantwoorden. Deze hulp is gratis, je vindt ze op www.borstvoeding.nl.

Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Wij raden je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.

Wil je meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over het geven van borstvoeding en wat wij daarin voor je kunnen betekenen.