Wat kun je verwachten tijdens de zwangerschap?

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je al aanmelden voor kraamzorg. Voor vragen zijn we de gehele zwangerschap bereikbaar. Rond 30 weken zwangerschap nemen wij contact met je op voor een intake gesprek bij jullie thuis. Wanneer het niet jullie eerste kindje is, zal de intake via teams plaatsvinden.

Er wordt tijdens de intake ruim de tijd genomen om al jullie vragen te beantwoorden en om samen door te spreken wat jullie verwachtingen zijn. We leggen ook precies uit wat onze werkzaamheden zijn tijdens de kraamweek.

Soms kan het fijn zijn dat jij de intake eerder dan 30 weken van jouw zwangerschap wil laten plaats vinden. Dit regelen we dan met elkaar.

Het begint bij de bevalling of na thuiskomst uit het ziekenhuis

Als je thuis gaat bevallen, zijn wij daarbij aanwezig om de verloskundige te assisteren en jou en je eventuele partner bij te staan. Beval je in het ziekenhuis? Dan begint onze zorg op het moment dat je thuiskomt. Wanneer je in het Meander in Amersfoort, Ziekenhuis de Gelderse Vallei bevalt, zullen wij bij de poliklinische bevalling assisteren.

Moeder en kind op de eerste plaats

Natuurlijk moet er huishoudelijk werk gedaan worden. Wij zijn er om het gezin alles te laten gladjes te laten verlopen in de tijd dat de moeder dat even niet kan. Maar onze eerste prioriteit ligt bij jou als moeder, samen met je baby. Maar ook de partner wordt niet vergeten. Partners zitten vaak met vragen. Door de partner vanaf het begin bij de verzorging te betrekken, groeit hij/zij makkelijker in zijn/haar nieuwe rol en voelt hij/zij zich zekerder.

Onze hoofdtaak is controle en verzorging van moeder en kind. Daarnaast geven we voorlichting en instructies zodat we jullie/jou na de eerste week in vertrouwen achter kunnen laten.

Borstvoeding begeleiding

Wij zijn gespecialiseerd in het geven van begeleiding bij borstvoeding. Wanneer er ’s avonds vragen en/of problemen zijn, kun je ons tot 21:00 uur bereiken via de telefoon. Bij dringende vragen kun je na 21:00 uur altijd de verloskundige bellen.

Lees meer over borstvoeding en wat je van ons kunt verwachten.

Wat kun je van ons verwachten tijdens de kraamperiode?

  • Onze belangrijkste taak is het in de gaten houden van jouw gezondheid en die van jouw baby. Wanneer wij onregelmatigheden constateren zullen wij hier naar handelen.
  • Het geven van voorlichting en instructies
  • Het rapporteren van onregelmatigheden en relevante informatie in het zorgdossier.
  • Wanneer je kiest voor borstvoeding, zullen wij je hierin zo goed mogelijk coachen en begeleiden. Wanneer we er niet uit komen zullen we in overleg met jou een lactatiekundige inschakelen.
  • Wanneer je voor kunstvoeding gaat zullen we jullie hier adviezen bij geven.
  • Lichte huishoudelijke taken zoals het schoonhouden van het sanitair, het doen van de was (achterstallig was is hierbij uitgesloten) en stoffen van de kraamkamer. Dit alles om een goede hygiëne te waarborgen voor jou en je kindje tijdens deze kwetsbare periode.
  • Het betrekken van oudere broers en zussen bij de zorg zodat ook zij wennen aan de nieuwe gezin situatie.

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze kraamzorg? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer.