Even voorstellen – Jessica Schottert

Mijn naam is Jessica Schottert ik ben 39 jaar oud en getrouwd met Richard. Samen hebben wij twee dochters van 17 en 13 jaar oud.

In mijn vrije tijd kun je mij regelmatig vinden in het bos en probeer ik zoveel mogelijk tijd met mijn gezin door te brengen, zeker nu ze ouder worden en ik ervaar hoe snel alles gaat. Ze zijn minder afhankelijk en staan steeds meer op eigen benen waardoor het samen zijn alleen maar kostbaarder is geworden.

Ik kom vaak tot rust op of aan het water of in de prachtige bossen vlak bij ons huis in de omgeving Rhenen en Amerongen. Ik speel graag piano al kom ik hier naar mijn mening veel te weinig aan toe.

De Kraamwolk ben ik gestart in 2018. Eerst alleen maar naarmate de jaren voorbijgingen ervaarde ik dat ik echt meer wilde dan dit in mijn 1-tje te doen. De werkdruk ervaarde ik als zwaar en ik wilde mijn kennis graag gaan delen. En dus begon ik met personeel. Toch wel even een andere tak van sport kwam ik achter. Met vallen en opstaan ben ik verdergegaan. Mijn droom achterna omdat ik wilde laten zien dat vrouwen die zijn bevallen echt zoveel aandacht en respect verdienen. Vrouwen laten vaak zo moeilijk voor zich zorgen. En wanneer ze zijn bevallen en in een zo kwetsbare periode van hun leven zijn beland is het zo prachtig om ze in deze kwetsbaarheid te horen en te zien. En voor ze te zorgen. Ze wegwijs te maken in babyland. En niet alleen de vrouwen maar ook de gezinnen achter deze powervrouwen. Want we weten wanneer we voor de rest van het gezin zorgen dat we indirect ook voor de pas bevallen vrouwen zorgen.  

Waar word je blij van?

Wanneer ik de tussen evaluaties lees en zie hoe onze kraamverzorgsters hun werk doen. En hoe de kraamzorg ontvangen wordt door de gezinnen. Mijn hart maakt echt een sprongetje wanneer ik dit terug lees. Ook wanneer ik vrouwen en gezinnen na de kraamweek spreek en ik hoor hoe positief ze de kraamweek hebben ervaren. Daar kan ik echt stil van worden en dankbaarheid overspoeld mij dan ook.  

Daarnaast ben ik zo ontzettend trots op onze kraamverzorgsters. We doen het echt samen. Ik voel mij soms echt een moederkloek voor deze fantastische vrouwen. Ik wil er graag voor ze zijn. Door oog en oor voor ze te hebben. Dat ze zich veilig voelen en wat ervaar ik ook hierin een dankbaarheid DAT er vertrouwen is en we met elkaar blijven groeien door wat we met elkaar mogen meemaken. Ik zeg altijd tegen de kraamverzorgsters, in onze imperfectie zijn we perfect.  

Wat maakt wat jou betreft het vak van kraamverzorgster zo bijzonder?

Het vak kraamverzorgster maakt het voor mij bijzonder omdat wij als enigste land ter wereld kraamzorg bieden en hierdoor een hele veilige setting mogen geven aan gezinnen. Moet je je voorstellen dat je veel langer in het ziekenhuis moet verblijven. De hulp om gezinnen op weg te helpen is zo uniek en waardevol. Je bent als kraamverzorgster van zoveel markten thuis. Je luistert en kijkt naar wat er gebeurt, wat er gezegd wordt, je speelt in op situaties om erger te voorkomen. Geen dag is hetzelfde en dat vind ik persoonlijk echt heel gaaf en uitdagend.  

Wat is voor jou het belangrijkst in je werk?

Het belangrijkste in mijn werk is dat gezinnen goede zorg krijgen en dat personeel zich veilig voelen. Dat we met ons mega onvoorspelbare vak, het toch voor elkaar krijgen om op tijd te starten met de zorg. Dat er voldoende personeel beschikbaar staat voor wat komen gaat. Dat we flexibel blijven en vooral dat we naar elkaar blijven luisteren zonder een oordeel te hebben maar elkaar te ontmoeten in hoe we situaties echt bedoelen.  

Hoe zie jij de toekomst van De Kraamwolk?

De toekomst zie ik voor mij om door te gaan zoals we nu doen. Zorg geven met tijd en aandacht voor de gezinnen waar we komen. Te blijven groeien in kennis. Fouten durven maken en dit te erkennen en het vervolgens nog beter te maken.