Borstvoeding – de eerste slokjes van groot belang

Tijdens je zwangerschap heb je er vast al over nagedacht. Ga je je kindje borstvoeding geven of kies je voor flesvoeding? Veel moeders starten starten met het geven van borstvoeding. Je lichaam bereidt zich al tijdens je zwangerschap voor om borstvoeding te gaan geven. Het is de beste voeding voor je baby omdat het je baby beschermt tegen ziekten.

Verder is het geven van borstvoeding ook goed voor jouw eigen gezondheid. Het helpt je bijvoorbeeld om weer op gewicht te komen. Het meeste voordeel heeft je baby wanneer hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week die je borstvoeding geeft telt natuurlijk mee. En de allereerste slokjes groot belang zijn, vertellen wij je hier graag.

Het gouden uur

Je pasgeboren baby voelt na de geboorte je warme huid en gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als je baby ongestoord zijn gang kan gaan, zal er een grote kans zijn dat het de borst zelf vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Wij noemen dit ook wel “het gouden uur”. Als je je baby binnen één uur na de bevalling aanlegt, slaat het dit als het ware op in zijn/haar geheugen. Zo weet je baby de volgende keer vaak al goed hoe het weer aan de borst moet drinken.

Daarnaast heeft snel en frequent aanleggen nog meer voordelen. De baby krijgt direct het colostrum (eerste borstvoeding) binnen. Dit colostrum bevat veel anti-stoffen en heeft een laxerende werking waardoor je baby snel zijn darmen zal lozen. Met als voordeel dat hij/zij minder kans heeft om geel te worden. De baarmoeder zal door het drinken aan de borst goed kunnen samentrekken waardoor bloedverlies beperkt blijft en je minder kans op infectie hebt.

Je kunt rekenen op onze ervaring

Wij vinden het fijn om je te begeleiden bij het opstarten en geven van borstvoeding omdat wij als team zien hoeveel voordelen het geven van borstvoeding heeft. De eigenschappen van borstvoeding zijn zo groot en zo krachtig voor de pasgeboren baby.

Ons streven is om ouders hierin op een positieve manier te begeleiden, waarbij vooral respect voor jou als moeder voorop staat.