De powerrr van dadels

Uit de praktijk - Jessica vertelt

Uit de praktijk – Jessica vertelt

Tijdens het intakegesprek met aanstaande ouders zo rond 30 weken, bespreken wij verschillende zaken die van belang zijn voor de zorg die wij verlenen tijdens de bevalling en voor de kraamperiode daarna. Maar ook delen wij allerlei waardevolle tips ter voorbereiding op de bevalling.

Zo vertelde ik laatst aan een zwangere dame dat wanneer ze gesteld was op haar eigen voeding en qua eten niet afhankelijk wilde zijn van wat het ziekenhuis te bieden heeft, ze dan het beste zelf tussendoortjes mee zou kunnen nemen. Ik gaf haar aan na te denken over welk tussendoortje haar nu echt blij maakt. Ik kon het niet laten om haar de tip mee te geven om dadelballetjes te maken, een echte energiebooster en een leuke bezigheid voor tijdens haar verlof. Wat het maken van de balletjes extra bijzonder maakt is dat je dan al tijdens je verlof iets aan het doen bent voor tijdens je bevalling.

Dadels to the rescue

Dat dadels boordevol energie zitten, wist ik uit eigen ervaring. Ik deelde met haar mijn persoonlijke verhaal van laatst toen ik was gaan mountainbiken. Omdat ik niet echt een ochtendeter ben, was ik na het eten van alleen een banaan op de fiets gestapt en op pad gegaan. Superdom natuurlijk van mijzelf maar op dat moment vond ik nóg meer eten niet nodig. Ik had simpelweg geen trek. Gelukkig kent mijn man mij langer dan vandaag en had hij voor mij (zonder dat ik dit wist) een paar medjouldadels in zijn tas meegenomen.

Toen wij na 14 km en een mega zware klim eindelijk boven op de berg waren, voelde ik mij best wel wat duizelig en de ontbrak mij elke zin om door te gaan. Ik merkte aan mijn lijf dat ik gewoon niet verder kon en ook niet verder wilde. Stoppen was alleen niet echt een optie want we waren net over de helft van onze tocht. De afstand naar het beginpunt van onze trip was namelijk net zo ver als naar het eindpunt.

Manlief trok zijn tas open en gaf mij toen twee dadels die ik in alle dankbaarheid aannam. Ik zal je zeggen, met het moment dat ik ze aan het eten was voelde ik de energie al door mijn lichaam stromen… ik zag het langzaamaan weer zitten om op de fiets te stappen! Dus niet veel later zat ik weer op de mountainbike om verder te gaan en onze heerlijke tocht met hernieuwde energie verder af te maken.

Extra energie tijdens de bevalling

Dat mijn persoonlijke verhaal over de energie van de dadel de aanstaande ouders had geïnspireerd bleek wel ik toen ik ze drie weken geleden trof in het ziekenhuis en meneer vier (!) bakjes met dadelballetjes uit zijn tas haalde.

De bevalling verliep voorspoedig, mevrouw was heel goed aan het bevallen. Maar ik merkte dat ze beetje bij beetje haar energie verloor. Toen de verloskundige vervolgens aangaf dat het nog een half uur zal duren tot ze de bevalling zou overdragen aan het medische team, gingen bij mij de voelsprieten uit. Ik vroeg met af hoe dit toch kon. Ik was zo onder de indruk, de kraamvrouw deed het zo goed, alleen leek het haar langzaamaan aan kracht te ontbreken.

Toen ineens had ik een ingeving. Ik zei voorzichtig tegen deze dappere barende vrouw: ‘Ik snap dat je nu niet echt op eten zit te wachten maar ik zag dat je dadelballetjes hebt gemaakt en mee hebt genomen naar het ziekenhuis. Neem daar anders een halve van om even wat energie te krijgen’. En inderdaad de zin om wat te eten was er totaal niet bij deze kraamvrouw, maar wél het vertrouwen in het advies wat ik haar gaf. Uiteindelijk nam ze een hele dadelbal en toen ze die at dacht ik ineens terug aan ons intakegesprek waar ik haar vertelde over de dadelballetjes.

Nog geen drie minuten later merkte ik het verschil, er kwam een lichamelijke power los die miste en kracht die nodig was om het kindje echt dieper te krijgen.  Na nog geen zeven minuten was daar de baby!

Mijn tip voor jou – dadelballetjes

Wat een power en wat was ik dankbaar voor de tip die ik echt niet standaard geef tijdens de intakegesprekken. Toevallig wel bij deze vrouw omdat zij deze ook echt nodig leek te hebben. Dus van de mountainbike naar een bevallende vrouw en uiteindelijk naar misschien wel een tip voor jou: dadelballetjes!!

Het recept staat op onze site: klik hier

Je kunt ze vooraf maken en in de vriezer stoppen. En wanneer je gaat bevallen haal je ze uit de vriezer en wie weet heb je er iets aan. Al heb je er een stuk of vijf voor tijdens je bevalling. Dit is al meer dan genoeg omdat de behoefte aan eten tijdens een bevalling er echt niet is. Veel vrouwen voelen zich juist misselijk tijdens de bevalling nadat ze iets eten. Maar wanneer je nu echt energie nodig hebt, dan is dit juist wel een goed idee. Mocht je tijdens de bevalling de extra energie niet nodig hebben gehad, dan weet ik zeker dat je na de bevalling en in de kraamweek blij bent met deze heerlijke dadelsnack.

Liefs, Jessica