Eten en drinken tijdens je zwangerschap – do’s en dont’s

Eten en drinken tijdens je zwangerschap, do's en dont's

Gezond eten en goed voor jezelf zorgen is altijd al belangrijk, maar nu je lichaam hard aan het werk is om je baby te laten groeien en ontwikkelen, is het extra belangrijk. Maar welke producten kun je nu wel en welke moet je juist niet (meer) gebruiken? En waarom is dat dan?

Verminderde weerstand tijdens zwangerschap

Omdat je als je zwanger bent een verminderde weerstand hebt, kun je sneller een voedselinfectie krijgen. De meeste voedselinfecties zijn vooral alleen vervelend voor jezelf. Maar besmetting met de bacterie listeria of de parasiet Toxoplasma gondii kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Verder kan Toxoplasma gondii leiden tot ernstige schade aan de ogen en hersenen van de baby.

Gelukkig is de kans dat je besmet raakt erg klein, maar de gevolgen kunnen dus wel ernstig zijn. Deze ziekmakers kunnen in rauw vlees en rauwe vis en kaas van rauwe melk zitten. Daarom kun je die beter niet eten.

Maar ook schadelijke stoffen zoals alcohol en zware metalen zoals kwik in roofvissen en gifstoffen in planten en kruiden in grote hoeveelheden kunnen gevaarlijk zijn voor de baby in de buik

Wat kun je nou wel en wat beter niet eten?

Best lastig om te bepalen wat je nu wel en beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap. Daar heeft Voedingscentrum Nederland op gevonden. Speciaal voor zwangeren hebben zij de gratis app ZwangerHap ontwikkeld. Daarmee kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen.

  • Snel zien wat je wel en beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap.
  • Tips over wat je allemaal wél kunt eten.
  • Volgen hoe de baby van week tot week groeit in de buik.
  • Info over hoe je gezond kunt eten tijdens de zwangerschap.
  • Tips over wat je kunt eten bij zwangerschapskwaaltjes.
  • Eventuele veiligheidswaarschuwingen wanneer er een ziekmakende bacterie in een product is gevonden.

De Zwangerhap app kun je downloaden in de Apple/Android store.

Kijk ook op www.voedingscentrum.nl voor meer informatie.