Wanneer gaat mijn baby doorslapen?

Als jonge ouders moet je aan heel veel wennen, het zet je wereld even helemaal op zijn kop. Je krijgt een heel ander leven, je vertrouwde ritme wordt behoorlijk door elkaar geschud. Zo ook de door jullie zo gekoesterde nachtrust. En daar komt dan nog eens bij dat aan veel jonge ouders de vraag wordt gesteld is: Slaapt jullie kleine al door? Begrijpelijk want dat is waar veel ouders reikhalzend naar uitkijken. Maar is hoe zit dat eigenlijk? Vanaf wanneer gaat je baby doorslapen?

Elk kindje uniek

Je zou willen dat daar een eenduidig en duidelijk antwoord op is, maar wanneer je baby begint met doorslapen, is moeilijk te voorspellen. Elk kindje is uniek en volgt zijn eigen ontwikkeling. Maar wanneer je bedenkt dat een baby in het begin om de 2-3 uur voeding nodig heeft, kan het niet anders dan dat je in het begin nog gebroken nachten hebt. Daar komt bij dat baby’s pas na 3 maanden melatonine aan gaan maken, wat zorgt voor de aansturing van de biologische klok en dus het dag/nacht ritme.

Pak je rustmoment

Als kinderen 4 tot 5 maanden oud zijn slapen ze gemiddeld genomen ’s nachts vijf à zes uur achter elkaar. Wanneer je dat vergelijkt met de 8 uur die je zelf gevoelsmatig nodig hebt, zul je dus nog even te maken hebben met korte nachten. Probeer daarom je rust te pakken wanneer je kleine ook rust, bijvoorbeeld tijdens het middagslaapje.