Handige tips voor partners

Zwanger ben je samen, maar hoe krijg je als partner nou ook echt dat gevoel dat je het samen doet. Want jij hebt namelijk een belangrijke rol te vervullen, niet alleen tijdens de bevalling maar zeker ook gedurende de zwangerschap.

Ga bijvoorbeeld als het kan mee naar de verloskundige want samen hoor je meer. En wanneer je jullie kindje op de echo of via de doptone hoort, gaat de zwangerschap ook echt voor je leven.

Maar zorg er bijvoorbeeld ook voor dat jullie huis goed bereikbaar is en dat het huisnummer goed zichtbaar is. Dat scheelt voor de verloskundige en kraamverzorgster een hoop speur- en zoekwerk.

Kortom, allerlei uiteenlopende zaken waar jij als partner een wezenlijke bijdrage kunt leveren. Wij delen graag nog meer tips met je/jullie:

Tips voor tijdens de zwangerschap

Zorg dat je alle belangrijke telefoonnummers van bijvoorbeeld verloskundige, ziekenhuis en kraamzorg alvast in je telefoon hebt staan.

Laat ook van te voren weten wat jouw wensen zijn voor de bevalling. Wil je bijvoorbeeld de navelstreng doorknippen of jullie baby zelf aankleden.

Regel vooraf een oppas voor je andere kinderen. Die kun je dan bellen wanneer de bevalling begint.

Tips voor de bevalling

Zorg dat het aangenaam is in huis. Een fijne temperatuur, prettig licht en voldoende privacy. Ook van belang wanneer jullie in het ziekenhuis gaan bevallen.

Als er zaken niet helder of duidelijk zijn, vraag dan vooral om nadere uitleg van de verloskundige of gynaecoloog.

Hoewel het een soms als een spannende gebeurtenis voelt, blijf vooral rustig en ontspannen te blijven tijdens de bevalling.

Let er tijdens de bevalling op dat je vrouw het niet te koud of warm heeft. Dat kan nogal eens wisselen. Denk aan warme sokken, een extra deken of juist een koud washandje of water.

En… hoe lastig het ook is, ga niet in discussie met de kraamvrouw ?