Zwangerschapskwaaltje – Bandenpijn

Een van de veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes waar je last van kunt krijgen is wat ze noemen bandenpijn. Maar wat is het, waardoor wordt het veroorzaakt en wat kun je er eventueel aan doen?  

Wat is bandenpijn?

Tijdens je zwangerschap groeit je baarmoeder van het formaat van een peer uit naar het formaat zo groot als je baby. De baarmoeder zit met banden aan je bekken vast om te zorgen dat de baarmoeder op haar plek blijft zitten. Met het groeien van je baby, groeit de baarmoeder dus mee en komt er meer druk op de banden te staan. Het uitrekken van de banden geeft je een zeurende, soms stekende pijn. Het is heel vervelend maar kan gelukkig geen kwaad. Noch voor jezelf als voor je baby.

Hoe herken je bandenpijn?

Heb je na een plotselinge of intensieve beweging soms last van een steek in je buik of buikpijn? Voelt het alsof je schaambot gekneusd is? Dat kan het zijn dat je last hebt van bandenpijn. De pijn rond je schaambot kan als stekende pijn doortrekken naar je vagina en schaamlippen. Ook kun je het in je onderrug voelen.

Het kan zich ook voordoen wanneer je een volle blaas hebt of wanneer je hoest of niest. Maar ook wanneer je kindje zich omdraait in je buik. Maar ook bij plotselinge bewegingen zoals opstaan, bukken of een stuk lopen.

Kun je iets tegen bandenpijn doen?

Helaas, je kunt bandenpijn niet voorkomen. Maar je kunt wel wat doen om de bandenpijn te verminderen.

 • Pas op de plaats, neem voldoende rust
  Zorg dat je op tijd en voldoende rust. Vermoeidheid en inspanning kunnen de bandenpijn namelijk verergeren.
 • Voorkom plotselinge bewegingen
  Wanneer je dit niet kunt voorkomen kun je wel proberen je erop voor te bereiden. Voel je bijvoorbeeld dat je moet niezen, ondersteun dan je buik met je handen.
 • Zorg voor een goede houding
  Door met een rechter rug te lopen/bewegen en je buikspieren aan te spannen, steun je je buik en ontlast je daarmee de banden.
 • Zo min mogelijk bukken en zwaar tillen
  In beweging blijven is goed, dus je kunt ook gerust tijdens je zwangerschap sporten, ook wanneer je bandenpijn hebt. Doseer dan goed en ga niet te lang en te intensief sporten.
 • Extra steun van een buikband.
  Ondersteun je zwangere buik met een buikbank, gemaakt van stevige elastische stof. Dat zorgt ook voor minder druk op de banden.
 • Verminder de pijn door warmte
  Een warme douche, warm bad of warme kruik kunnen je helpen de bandenpijn te verzachten.