Zwanger en sporten – kan dat wel?

Langzaam groeit er iets moois in je buik, een unieke ervaring. Je doet er alles aan om te zorgen dat je baby goed groeit en ontwikkeld. Je zult voorzichtig zijn in wat je wel en niet doet. Ongetwijfeld zit je met veel vragen over wat wel en niet mag. Mag je bijvoorbeeld doorgaan met sporten en hoe lang? 

In principe kun je bij een gezonde zwangerschap blijven sporten tot aan de bevalling. Onderzoek heeft uitgewezen dat sporten heel gezond is voor jou en je baby. Het vermindert de kans op complicaties zelfs met 40 procent.

Om je conditie op peil te houden is het zelfs aan te raden om nog lekker te blijven bewegen. Omdat je lichaam gedurende de zwangerschap een flinke verandering doormaakt, is luisteren naar je lichaam het allerbelangrijkst. Niet alleen tijdens het sporten maar ook daarna. Stem je sportschema hierop af.

Wanneer je bekkenklachten hebt of extreem vermoeid bent, doe je er verstandig aan om rustiger aan te doen. Heb je voor je zwangerschap niet gesport? Bespreek je plannen dan eerst met je verloskundige of gynaecoloog.

Flink aantal voordelen

Vrouwen die regelmatig (blijven) bewegen tijdens de zwangerschap hebben minder last van zwangerschapskwalen en merken dat zij op een gezonde manier aankomen qua gewicht. Verder slapen zij vaak beter. Het op een verantwoorde manier versterken van je spieren en uithoudingsvermogen, maakt dat je straks makkelijker zal kunnen blijven bewegen wanneer je buik zwaarder en groter is.

En… bijkomend voordeel: je begint zo fit aan je bevalling en herstelt vaak ook makkelijker na de geboorte van je kindje.

Bron: www.oudersvannu.nl