Zwangerschapskwaaltjes – Brandend maagzuur

Wanneer je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Niet alleen je baarmoeder gaat groeien en wordt je hormoonhuishouding overhoop gegooid, ook je stofwisseling verandert. Dat kan betekenen dat je last kunt gaan krijgen van kwaaltjes die veroorzaakt worden door je zwangerschap. Een van die kwaaltjes is brandend maagzuur.

Komt het vaak voor?

Meer dan de helft van alle zwangere vrouwen krijgt hier vroeg of laat last van. Vaak al in de 5e maand en naarmate de zwangerschap vordert, nemen vaak ook de klachten toe.

Waar wordt het door veroorzaakt?

Zwangerschapshormonen zorgen er voor dat de kringspier tussen je maag en slokdarm niet meer goed sluit. Dat kan er voor zorgen dat er maagzuur omhoogkomt. Een erg vervelend kwaaltje! Maar je kunt er wel voor zorgen dat de kans hierop zo klein mogelijk is. Door bijvoorbeeld rekening te houden met wat je eet en in welke hoeveelheden, kun je de klachten deels voorkomen of verminderen.

Wat kun je doen?

  • Eet geen vet, zuur of pittig gekruid eten
  • Sla uien en sterke koffie over
  • Vermijd koolzuurhoudende drankjes
  •  Verdeel je maaltijden over 6 momenten en eet een kleine portie

Wanneer je toch last krijgt van brandend maagzuur kan een bakje vanillevla verlichting bieden. Blijft de klachten aanhouden? Overleg dan met je verloskundige over het eventueel slikken van maagzuurremmers.