Een must: het kraampakket

Een must: het kraampakket

Je hebt er vast al wel over gelezen in je voorbereiding op de zwangerschap en bevalling: het kraampakket. Dat klinkt misschien als een leuke giftbox met allerlei hebbedingetjes voor tijdens de kraamtijd.

Maar nee, het pakket bevat alle spullen die nodig zijn bij een (onverwachte) thuisbevalling. Maar ook bij een ziekenhuisbevalling is een kraampakket belangrijk om te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid van het breken van je vliezen. Met de matrasbeschermer uit het kraampakket, wordt voorkomen dat jouw matras nat wordt. Kortom een kraampakket is een must om in huis te hebben!

Wat zit er allemaal in een kraampakket?

In het kraampakket zitten alle spullen die die belangrijk zijn voor het verloop van een thuisbevalling en de zorg na afloop. De inhoud is puur functioneel en medisch, gericht op de verzorging van jou en je baby. Jouw verloskundige en kraamverzorgster weten precies welke artikelen ze waarvoor kunnen gebruiken. Het enige wat jij moet doen is zorgen dat het pakket op een logische plek wordt klaargezet.

Dit zit er in een kraampakket:

– 1 matrasbeschermer of kraammatras
– 10 onderleggers
– 1 flesje desinfecterende handgel
– 1 navelklem
– 2 steriele gaasjes
– 1 flesje alcohol (70%)
– 2 netbroekjes
– 1 pak verband/watten
– 2 pakken kraamverband

Daarnaast zijn er spullen die je zelf in huis moet halen en die dus niet (altijd) in het kraampakket zitten:

– 2 x digitale thermometer (geen oor-thermometer); 1 voor de moeder en 1 voor de baby
– maandverband
– zoogkompressen

Wanneer vraag je een kraampakket aan?

Het is van belang dat je het kraampakket uiterlijk zes weken voor de uitgerekende datum in huis hebt. De vergoeding voor een kraampakket zit niet standaard in de basisvergoeding. Hiervoor moet je aanvullend verzekerd zijn of een aparte zorgverzekering af sluiten. Vaak kun je het kraampakket online aanvragen zodra je weet dat je zwanger bent. De zorgverzekeraar stuurt het pakket je dan automatisch toe.

Ben je niet aanvullend verzekerd?  Dan kun je het pakket dat voldoet aan bovenstaande eisen bestellen of kopen bij de apotheek, drogist of online.

Heb je spulletjes over? Geef ze aan het goede doel!

Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet alles uit het pakket opmaakt. Dan kun je het weggeven aan een goed doel of zwangere vrouwen uit je omgeving die geen aanvullende verzekering hebben. Ook bv Kledingbank Veenendaal is erg blij met de spulletjes. Daarvan maken ze dan weer complete pakketten voor hun cliënten.

Foto: Freepik.com