Bevallen in bad, ontdek de voordelen

Zwanger pijnlijke buik

Bij bevallen denk je misschien automatisch aan liggend bevallen in een bed of zittend op een baarkruk. Maar tijdens je voorbereiding op de bevalling zul je merken dat er verschillende opties zijn om je bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen. Bevallen in bad is daar een van. Dat klinkt misschien als veel gedoe, maar het heeft ook zijn voordelen.

Het warme water is namelijk een mooie natuurlijke wijze om de pijn van de weeën te verminderen. Maar ook voor je baby is het een prettige manier van bevallen. Door de overgang vanuit het vruchtwater naar het warme water van het bad, is de eerste aanraking met de ‘buitenlucht’ minder een schok.

Ademhalen onder water?

Je vraag je misschien af je baby dan wel adem kan halen onder water. Geen zorgen! Dat heeft de natuur mooi geregeld. Want zolang je baby nog onder water is, of dat nu in vruchtwater of badwater is, krijgt hij nog zuurstof door de navelstreng. Zodra hij boven water komt zal hij vanuit een natuurlijke reflex door zijn mond adem gaan halen.

Bevallen in je eigen bad?

Helaas is je eigen ligbad te smal voor een badbevalling. Je hebt daarin te weinig ruimte om goed van houding wisselen en de verloskundige kan er bij een gewoon ligbad niet goed bij om je goed te helpen bij de bevalling. Bovendien is het bad vaak te ondiep en koelt het water te snel af. Voor een badbevalling zijn er speciale bevallingsbaden te huur. Enige waar je goed op moet letten is dat voor een prettige bevalling een bad een minimale doorsnede van 130 cm en een hoogte van 60 cm moet hebben. Door de zachte maar tegelijkertijd ook stevige wanden van een bevallingsbad kun je er comfortabel maar ook stevig tegen aanleunen.

Is bevallen in bad wel hygiënisch?

Wanneer je een bevalbad huurt, kun je erop vertrouwen dat dit 100% hygiënisch is. Alle baden worden volledig schoon en hygiënisch geleverd. Het bad zelf wordt specialistisch schoongemaakt. Daarnaast zitten er bij elk bad een aantal nieuwe materialen die je na gebruik niet meer hoeft te retourneren.

Bij elk bad wordt ook altijd een nieuwe binnenhoes geleverd. Het bad komt dus zelf verder niet in contact met het water. Je hebt als het ware je eigen ‘binnenbad’.

Meer weten?

Je kunt bij De Kraamwolk een bevalbad huren. Meer informatie hierover lees je hier. Je mag natuurlijk ook contact met ons opnemen, wij vertellen je graag meer.

Foto: Freepik.com