4 voordelen van in bad bevallen

4 voordelen van bevallen in bad

Je lichaam levert een topprestatie tijdens de bevalling. Trots kun je zijn op wat je lichaam allemaal kan! Er zijn verschillende manieren en technieken die je helpen te ontspannen tijdens de verschillende fasen van de bevalling. Wat dacht je van bevallen in bad? Door de natuurlijke pijnstilling van het warme water in het bad, is het een manier van bevallen die steeds populairder wordt.

Uit wetenschappelijk onderzoek dat er gedaan is naar badbevallingen versus bevallen in bed, kwamen verschillende (meetbare) voordelen van het bevallen in bad naar voren. Zo bleek dat moeders die in bad bevielen vaker tevreden waren over hun bevalling, werd er minder vaak een verzoek om een ruggenprik gedaan en was de duur tot volledige ontsluiting korter.

Maar er zijn nog meer mogelijke voordelen te noemen. Wij zetten er 4 voor je op een rij

4 voordelen van in bad bevallen

  1. Omdat je in het water gewichtloos bent, kun je je makkelijker bewegen. En een fijne bevalhouding aannemen die goed voelt en voor meer ruimte in je bekken zorgen. Zo kan de baby goed indalen. Wanneer je een verticale bevalhouding aanneemt, helpt de zwaartekracht ook nog eens mee. Zoals op je knieën, leunen over de badrand of op je hurken.
  2. Ook de spieren in je buik, bekken en baarmoeder ontspannen in het warme water. Dit zorgt ervoor dat de baby makkelijker kan indalen en zo druk gaat uitoefenen op de ontspannen baarmoedermond. Zo kan de ontsluiting vlotter verlopen.
  3. Door het warme water kun je vaak goed ontspannen, zie het als een soort natuurlijke pijnstiller. Door het warme water maak je makkelijker endorfine aan, een lichaamseigen pijnstiller. Je kunt in het warme water de pijn ook beter reguleren. Het warme water zorgt ervoor dat je tussen de weeën door beter herstelt en dat je daarna klaar bent voor een volgende wee. Het feit dat je zelf op deze manier iets kunt doen tegen de pijn, geeft je een boost in je zelfvertrouwen.
  4. Niet alleen stimuleert het warme water de aanmaak van endorfine, wat kalmerend en pijnstillend werkt, maar ook van het andere belangrijke bevallingshormonen oxytocine. Dit hormoon zorgt voor effectieve, krachtige weeën.

Meer informatie en/of bevalbad huren?

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar bevallen in bad? Kijk dan ook eens op onze pagina over het huren van een bevalbad. Je mag ons natuurlijk ook even een berichtje sturen of contact met ons opnemen.