Wasbare zoogcompressen – hoe werkt dat

Wist je dat aan het einde van je zwangerschap, ongeveer vanaf 22 weken van je zwangerschap de melkproducerende cellen in je borsten actief worden? Vanaf dat moment kun je dan ook al ‘last’ krijgen van lekkende borsten. Om doorlekken te voorkomen, kunnen zoogcompressen handig zijn om alvast in huis te hebben, nog voordat je bevallen bent en borstvoeding geeft.

Deze ronde of ovalen pads, meestal tussen de negen en veertien centimeter, nemen de melk op die uit je borsten lekt. Er zijn verschillende soorten borstcompressen: wegwerp en wasbare zoogcompressen en kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn.

Het voordeel van wasbare zoogcompressen is dat je ze telkens opnieuw kunt gebruiken. Ze nemen wel iets minder melk op dan wegwerpcompressen, maar hebben als voordeel dat ze ook dat ze dunner zijn dan de wegwerpcompressen en daardoor minder zichtbaar onder je kleding.

Hoe kun je wasbare compressen het beste wassen?

Je kunt wasbare zoogcompressen gewoon met de normale 60 graden was meewassen. Om te zorgen dat ze niet ‘zoekraken’ in de trommel kun je ze het beste in een waszakje stoppen. Voor de hygiëne is het goed om ze op 60 graden te wassen, want de hitte maakt bacteriën dood. Door de herbruikbare zoogcompressen eerst een paar keer voor gebruik te wassen, nemen ze direct al meer vocht op.

Gebruik geen wasverzachter als je borstcompressen wast en stop ze ook niet in de droger. Van de drogere kan de stof slechter van kwaliteit worden. Gewassen compressen droog je het beste gewoon aan de lucht.

Hoeveel (wasbare) zoogcompressen heb je nodig?

Het aantal (herbruikbare0 zoogcompressen dat je nodig hebt, hangt af van een aantal zaken af. Onder andere van de hoeveelheid melk je lekt en hoeveel het compres kan opnemen. Zeker in het begin zul je je baby 8 keer per dag voeden. Dan heb je dus al 2 x 8 = 16 compressen per dag nodig. Om niet elke dag een was te hoeven draaien is het dus handig om wat meer compressen aan te schaffen.

 

Foto: Freepik.com