Harde buiken, wat is het en wat kun je doen?

Harde buiken tijdens zwangerschap

Je lichaam is aan het veranderen, je buik groeit en groeit. Je vraagt je misschien wel eens af tot hoever je huid kan oprekken. Waar ligt de grens en wanneer is de rek er letterlijk uit en hoe zit dat met de harde buik die je af en toe voelt? Wij vertellen je graag meer.

Spieren trekken samen

Hoe dichter je bij de uitgerekende datum komt, des te minder flexibel kan je buik soms aanvoelen. Tijdens je zwangerschap voel je af en toe de spieren van de baarmoeder samentrekken. En soms voelt dit als een harde buik. Je buik wordt tegen het einde van de zwangerschap een stuk gevoeliger.

Zeker in de laatste weken zijn harde buiken vrij normaal. Het is iets waar je vaker last van kunt krijgen naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt. En niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken. Sterker nog: harde buiken zijn zelfs bevordelijk voor de hersenontwikkeling van je baby.

Wat kun je er tegen doen?

In principe horen harde buiken geen pijn te doen. Maar je kunt er soms wel een vervelend gevoel door hebben. Het is vaak een teken van je lichaam om aan te geven dat je het wat rustiger aan moet doen. Neem dan ook even een moment voor jezelf. Ga rustig op bed of op de bank liggen. Een warme kruik wil ook nog wel eens helpen te ontspannen. Om het onaangename gevoel in je buik te verminderen, kun je ook speciaal ondersteunden ondergoed of een speciale buikband gaan dragen. Je zult zien dat dit vaak al heel goed helpt en erg prettig is.

Vaker harde buiken?

Wanneer je steeds vaker last hebt van een harde buik en je hebt er geen goed gevoel bij? Neem dan contact op met je verloskundige.