Zwanger… wat moet je allemaal regelen – 7e maand

Zwanger, wat moet je allemaal regelen - maand 7

Zo in de zevende maand is het goed om bij een aantal formele zaken stil te staan. Hoe zit het bijvoorbeeld met het ouderschap? Zijn jullie automatisch ook wettelijk de ouders van jullie kindje of moet je daar nog wat voor regelen? Je hebt misschien wel eens gehoord van het ‘erkennen van’ en het zijn van ‘wettelijk vertegenwoordiger’. Maar wat is dat nu precies en wanneer moet je wat regelen? Wij vertellen je hier in het kort graag meer over.

De baby erkennen, wanneer?

Wanneer jullie samen een kindje krijgen, maar niet getrouwd zijn of geregistreerd als partners, dan is de vader niet vanzelf de wettelijke vader. Om wettelijk vader te worden moet hij eerst het kind erkennen en het gezag regelen. Wanneer hij dit doet, krijgt hij een aantal rechten en plichten. Door erkenning van de baby legt hij vast dat hij het vaderschap aanvaardt en vanaf dat moment heeft hij de plicht om ­(samen met jou als moeder) het kind financieel te onderhouden tot het 21 jaar is.

Het is ook mogelijk om het kindje al tijdens de zwangerschap erkennen. Dit heet dan ‘erkenning van de ongeboren vrucht’. Dit kunnen jullie doen op het gemeentehuis in jullie woonplaats. Woont je partner in een andere gemeente dan jij? Dan kunnen jullie kiezen in welke gemeente jullie dit doen.

Als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, hoeven jullie niets te regelen.

Wettelijk vertegenwoordiger worden

Nadat je partner het kind heeft erkend, is hij of zij nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor moet hij of zij eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Jullie moeten samen hiervoor het verzoek indienen. Daarvoor moet je een formulier voor ouderlijk gezag naar de rechtbank sturen.

Ben je getrouwd of geregistreerd partner? Dan hebben jullie vanzelf beiden het gezag.

Wil je meer lezen over het erkennen en aanvaarden van gezag? Kijk dan op de site van de Rijksoverheid, daar wordt alles haarfijn uitgelegd.

Foto: www.freepik.com