Positieve effect van knuffelen

Niets zo fijn als even met je baby knuffelen. Het geeft niet alleen jou een goed gevoel maar het is ook nog eens belangrijk voor de hechting met je baby en de ontwikkeling van zijn zelfvertrouwen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat knuffelen en huidcontact een positief effect hebben op de hechting met je baby en zijn ontwikkeling hersenen en hormoonstelstel.

Geluk zit in een…. hormoon

Je hebt je het zelf misschien al wel eens ervaren, het gelukkige gevoel wanneer iemand je knuffelt of wanneer je op een andere manier lichamelijk in contact bent. Dat gelukkige gevoel wordt veroorzaakt door de aanmaak van het geluk hormoon oxytocine dat hierbij wordt aangemaakt. Oxytocine zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt én het versterkt ook nog eens jouw immuunsysteem. Dit werkt niet alleen bij volwassenen zo, maar ook bij baby’s

Oxytocine helpt om je baby rustiger te maken en zich veilig te laten voelen. Maar het zorgt er ook voor dat het zijn temperatuur kan stabiliseren en zijn hartslag laag kan houden. Door te knuffelen en te troosten zorg je ervoor dat je baby oxytocine aanmaakt en eventuele stress wordt verlaagd.

Stresssysteem nog niet helemaal ‘af’

Bij baby’s is het stresssysteem nog niet helemaal ‘af’. Zeker in het begin is een baby voor alles afhankelijk van jou. Door te huilen laat hij weten dat hij honger heeft of dat het tijd is om zijn luier te verschonen. En daarbij huilt hij net zo lang tot dat je hemt komt helpen. Doordat de zintuigen van een baby gevoelig zijn, kan hij al snel stress ervaren. Vaak zijn dit korte stressmomenten omdat je als ouder reageert op zijn huilen. Deze korte stressmomenten zijn niet schadelijk voor (de ontwikkeling van) de hersenen. Langdurige stress is dat wel.

Te veel stress is voor volwassen, kinderen en baby’s niet goed. Volwassenen weten vaak zelf wel wat ze moeten doen om de stress te verminderen of schakelen hulp in. Bij kinderen en baby’s is dat anders, omdat zij afhankelijk zijn van hun ouders.

Stress verlagen en hechting bevorderen

Maar wat kun je als ouder doen om eventueel stress bij je baby te voorkomen en/of te verlagen? Een aantal tips zetten wij voor je op een rij.

  • Huid-op-huid contact
    Pasgeboren baby’s hebben een sterke behoefte aan lichaamscontact. Ook wel bekend als huidhonger, een term die tijdens de coronapandemie nog meer bekendheid heeft gekregen maar zeker niet nieuw is. Het maken van huid-op-huid contact wordt eigenlijk al direct na de bevalling gedaan. Je pasgeboren baby wordt met zijn hoofd tussen je borsten gelegd en jullie worden samen toegedekt. Door de positie van zijn hoofdje, hoort je baby jouw hart kloppen en kan zo rustig bijkomen van alle stress van de bevalling. Op deze manier komt ook de borstvoeding op gang. Baby’s gaan vaak op zoek naar de borst.
  • Troosten mag
    Huilen is voor een baby de enige manier om aan te geven dat er wat is of dat hij wat wil. Wanneer je baby huilt, huilt hij niet voor niks. Nu hoef je niet bij elke kik boven zijn wiegje te hangen, maar je mag hem zeker wel troosten en aandacht geven. Je kunt een baby niet ‘verwennen’ door te troosten. Het geeft hem een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
  • Een vaste knuffel
    Naast lichamelijk contact en een knuffel van jou, hebben knuffelbeesten ook een belangrijke functie in het leven van je kindje. Zeker wanneer je kindje al wat maanden ouder is, kan hij het moeilijk vinden om afscheid van je te nemen. Dan vindt hij troost en een gevoel van veiligheid door het knuffelen van een vaste knuffel. Eigenlijk een beetje ter vervanging van jou. Hoe een knuffel aanvoelt en ruikt, wordt dan belangrijk voor hem. Tip: zorg voor een identieke reserve knuffel voor als de knuffel kwijtraakt of in de was zit. 

Knuffelen in de kraamtijd

Bij natuurlijke (en ook bij de reguliere) kraamzorg kijken we echt naar wie je bent als persoon. Door met je in gesprek te gaan ontdekken wij samen wat belangrijk voor je is. Zo komen we tot de kern van de zorg en kunnen we deze aanpassen aan de persoon, dus aan jou. Wat er vooral ook in de natuurlijke kraamzorg terug komt is de warmte die we aanbieden aan jullie kindje. We zullen jullie ook adviseren veel huid op huid tijd door te brengen met jullie kindje. Dit omdat we zien hoe goed een baby hierop reageert en ook ouders zien we hier intens van genieten.

Neem contact met ons op, wij vertellen je graag meer!

 

Foto: freepik.com