Zwangerschapskwaaltjes – vieze smaak in je mond

Wanneer je in verwachting bent, zul je aan je lichaam merken dat er veel verandert. Dan denk je natuurlijk direct aan de omvang van je buik, die geleidelijk aan groter wordt. Maar je kunt ook last krijgen van allerlei zwangerschapskwaaltjes zoals bijvoorbeeld en vieze smaak in je mond. Deze verandering van smaak heet in medische termen dysgeusie. Hoe komt het dat je smaak verandert en wat kun je ertegen doen? 

De manier waarop je smaken beleeft kan tijdens je zwangerschap veranderen. Zo kan het zijn dat je sommige dingen niet meer lekker vindt smaken of alleen maar een vieze smaak in je mond proeft. Zoals bijvoorbeeld een zoute, verbrande of rare smaak.

Deze verandering van smaak heeft officieel dysgeusie en is een soort smaakstoornis. Gelukkig is dit tijdens je zwangerschap van tijdelijk aard. Wanneer je er last van krijgt is dit meestal in het eerste deel van je zwangerschap.

De smaak van ijzer

Wanneer je last hebt van dysgeusie merk je dit vaak aan het ontstaan van een ijzersmaak in je mond wanneer je eet. Maar je kunt er last van hebben wanneer je niets aan het eten bent. Bij veel vrouwen is deze ijzersmaak een van de eerste tekenen van zwangerschap die ze merken.

Hoe kom je aan die vieze smaak tijdens je zwangerschap?

De vieze smaak in je mond kan door verschillende zaken worden veroorzaakt.  Bijvoorbeeld door een ontsteking in je mond of het gebruik van bepaalde medicijnen. Maar ook dus wanneer je zwanger raakt. De oorzaak is niet helemaal bekend. Maar waarschijnlijk spelen hormonale veranderingen een rol.

Het hormoon oestrogeen heeft mogelijk invloed op de manier waarop je smaak en reuk beleeft. Tijdens je zwangerschap gaat je oestrogeen niveau flink omhoog. Dit kan de reden zijn dat je smaak verandert.

Hoelang blijf je last houden van de vieze smaak?

Gelukkig verdwijnt dysgeusie vanzelf. Vaak merken vrouwen die last hebben van een ijzersmaak dat dit vanaf de 4e tot 6e maand al minder wordt. Niet iedereen heeft er continu last van. Het kan ook zijn dat je er af en toe last van hebt. Sowieso ben je er na je zwangerschap vanaf.

Kun je er wat aan doen?

Helaas is dysgeusie is een kwaaltje dat je niet kunt voorkomen. Maar heb je last van een ijzersmaak of vieze smaak in je mond, dn kun je wel wat doen om de nare smaak te verminderen. Zoals bijvoorbeeld het kauwen van mint kauwgom of het eten van zoute crackers. Maar je kunt ook zure voedingsmiddelen eten zoals appels of augurken waardoor de ijzersmaak wegvalt.

Hoewel dysgeusie een onschuldige zwangerschapskwaal is kan het zijn dat je door de veranderde smaak in je mond moeite hebt om genoeg te eten. Ga dan in gesprek met je huisarts om samen te kijken wat je het beste kunt eten om zo genoeg belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen tijdens je zwangerschap.

Foto: Freepik.com